"Περισσότερος χρόνος, περισσότερα χρήματα" : Der Spiegel


Μία σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νεό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ετοιμάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα με τίτλο “Περισσότερος χρόνος, περισσότερα χρήματα”, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνειά της, καθώς και μείωση των τελών διαχείρισης.

Eπίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα, ενώ, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη, τα οποία αποκομίζει από τα φθηνά αγορασθέντακρατικά ομόλογα, έως την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί, θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ΕΜΣ, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία επιπλέον και λόγω της επιμήκυνσης δύο ετών που θα λάβει η Ελλάδα, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.