Τελικά, σε ποια ηλικία και πόσα γλυκά μπορούμε να δίνουμε σε ένα παιδί

Τελικά, σε ποια ηλικία και πόσα γλυκά μπορούμε να δίνουμε σε ένα παιδί

image_pdfimage_print

Ένα παιδί, τυπικά, λαμβάνει τη ζάχαρη που χρειάζεται ο οργανισμός του για ενέργεια, ούτως ή άλλως, από τα φρούτα. Τι γίνεται όμως με την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκά του εμπορίου;

Όλοι ξέρουμε πόσο απολαυστικά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι αδύνατο να αντισταθούμε στη θέα ενός λαχταριστού σιροπιαστού ή ενός πλούσιου κέικ σοκολάτας ενώ αρκετοί, όταν θέλουμε αδήριτα γλυκό ή δεν είμαστε συναισθηματικά καλά, μπορούμε να καταναλώσουμε ακατάσχετες ποσότητες σοκολάτας, ακόμα κι αν είναι από το περίπτερο.

Πότε, όμως, είναι σωστό για ένα παιδί να φάει ζάχαρη για πρώτη φορά, είτε από κάτι που φτιάξατε εσείς (κέικ, μπισκότα κ.λπ), είτε από ένα συσκευασμένο γλυκό/σοκολάτα/ κουλουράκι του εμπορίου; Να το καθυστερήσετε όσο περισσότερο γίνεται ή να του δώσετε αφού,αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα έρθει σε επαφή; Πρόκειται για ένα ερώτημα που διχάζει και ταλαιπωρεί πολλούς γονείς.

Όλοι ξέρουμε ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν κάνει καλό και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του. Επιπλέον, ο οργανισμός ενός παιδιού είναι σίγουρα πιο επιρρεπής στο να αρχίσει να ζητάει κάτι επίμονα αν του αρέσει (πόσο μάλλον αν του το απαγορεύσετε, όπου εκεί το γλυκό θα γίνει 80 φορές πιο επιθυμητό). Κατά 99% τα γλυκά (τόσο τα χειροποίητα, όσο και του εμπορίου) θα του αρέσουν. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, είμαστε γενετικά προσιατεθειμένοι να αγαπάμε τη γλυκιά γεύση. Γιατί;

Οι ειδικοί ερμηνεύουν αυτή τη φυσική προδιάθεση για το γλυκό ως μια πρόνοια της φύσης, που θέλει να μας ωθήσει προς την κατανάλωση υδατανθράκων (που έχουν γλυκιά γεύση), οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχουμε ενέργεια και να διατηρηθούμε στη ζωή, και να μας προστατεύσει από τα πικρά, που είναι συχνά και τα δηλητήρια.

Σε κάθε περίτπωση, οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να το καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Ειναι εύκολο; Όχι.

Δε γίνεται να κρύβεσαι συνέχεια από ένα παιδί το οποίο, προφανώς, θα θελήσει να φάει αυτό που τρώτε κι εσείς. Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο των γλυκών, είτε επειδή κάποιος παππους/γιαγιά θα δώσει, είτε βλέποντας τι τρώνε άλλα παιδάκια.

Τελικά ποια η θέση σας ως γονιός; Να κρύβετε τα γλυκά; Να τα δίνετε σε ελεγχόμενες ποσότητες; Ή μήπως να είστε λίγο πιο χαλαροί;

Τι συνιστούν οι ειδικοί λοιπόν;

Shutterstock
Αρχικά, σύμφωνα με τον αυστραλό διατροφολόγο Jayta Szpitala, μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε ζάχαρη γύρω στα 2 με 3 τους χρόνια. Η συνιστώμενη ποσότητα, μάλιστα, είναι 6 κουταλιές της ζάχαρης συνολικά ανά ημέρα.

Τονίζει ότι αν ένα παιδί είναι κινητικό, μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό ως σνακ κάθε μέρα. Αν, πάλι, είναι περισσότερα κιλά από το «φυσιολογικό» επειδή δε μπορείτε να του στερήσετε το γλυκό αφού θα το θέλει ακόμα περισσότερο,μπορείτε να του δίνετε δύο φορές την εβδομάδα.

Προτιμήστε να μη δίνετε πάντα το ίδιο γλυκό, αλλά να το εναλλάσσετε (μια μέρα ένα σοκολατάκι, την άλλη ένα μπισκότο, την άλλη γιαούρτι με μέλι, την άλλη μια λεπτή φέτα ψωμί με πραλίνα φουντουκιού κ.τλ.) και πάντα να δίνετε μικρή μερίδα.

Επιπλέον, αποφύγετε τα πολύ λιπαρά γλυκίσματα που υπάρχουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ, π.χ. με γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας (είναι γεμάτα θερμίδες και κακά λιπαρά). Προτιμήστε κάτι πιο σπιτικό και ιδανικά φτιαγμένο από τα χεράκια σας.

Shares

Γίνε μέλος μας

Ακολούθησε μας κάθε στιγμή από

Copyright © 2012 - 2014, iNikos.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του iNikos.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
Διαφημιστείτε | Επικοινωνία

Αδέσμευτη. Ανεξάρτητη. Αξιόπιστη ενημέρωση. WWW.INIKOS.GR -Η πρώτη καθημερινή κίνηση- ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ!

Online έκδοση inikos.gr Ρεπορτάζ, Ελλάδα, Οικονομία, Κόσμος, Sports, Τεχνολογία, Videos, ΤV, Στήλες, Επικοινωνία, Blog.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close